Waar vindt u goede interieur inspiratie?

Inspiratie voor uw interieur kunt u overal opdoen. De natuur is door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron geweest voor alle culturen. Als u zich oriënteert op een nieuw interieur, kunt u vanuit uw ervaringen en herinneringen op zoek gaan naar kleuren, vormen, concepten en belevingen die u positief hebben geraakt.

Wanneer u die communiceert naar de interieurontwerper, neemt hij die als uitgangspunt voor het ontwerp. Dat mag heel abstract en associatief zijn: u hoeft niet eens met concrete beelden te komen, het kunnen zelfs sfeerbelevingen zijn, die u omschrijft.

Al kan een collage beelden, kleuren en/of materialen soms wel helpen om uw bedoeling duidelijk te maken. Of het noemen van een architect, die u bewondert vanwege de door haar of hem ontworpen creaties.

Interieur inspiratie Seagram Builging - Lineale Rhenen

Het ontwerp proces

In het proces van het ontwerp van uw interieur zal de interieurarchitect u eerst veel vragen stellen, om een idee te krijgen van uw criteria op het gebied van uw stijlopvatting, ruimtebeleving, kleurvoorkeur, materiaal gebruik, comfort, uw ideeën over functionaliteit, en nog veel meer aspecten. Dit gesprek roept vaak veel associaties op die een inspiratiebron vormen voor het interieurontwerp.

Deze fase van oriëntatie is belangrijk voor het bepalen van de sfeer van het uiteindelijke ontwerp. Na een stroom van ideeën te hebben laten opborrelen, en het nauwkeurig waarnemen van uw reactie op allerlei factoren, komt de fase van het bedenken van het concept. Hier gaat het om inzichten en samenhang te filteren uit de voorgaande fase van verkenning. Het gaat hier om het formuleren van een richting waaraan het interieurontwerp moet voldoen, nog niet om de antwoorden. Het ideaalbeeld wordt nu geformuleerd, de invulling volgt.

Daarna volgt de fase van toepassen en inpassen. In de toepassende fase ontstaan ideeën over vormgeving en invulling van de sfeerbeelden en doelen die eerder zijn geformuleerd. Dit is doelgericht vormgeven: het wegen van keuzes en het toetsen aan het concept. Daarna gaat het bij de inpassing om uitvoerbaarheid, de functionaliteit en in dit stadium worden modellen en uitvoering gekozen, tot het geheel gepresenteerd kan worden aan u als opdrachtgever.

Bekende architecten en kunstenaars voor interieur inspiratie

Vanuit onze cultuur zijn er inspirerende namen, waar vaak aan wordt gerefereerd, als we een te bereiken sfeer willen duiden. Zij hebben op een bijzondere manier een kracht in hun ontwerpen gelegd die ons wereldwijd en vaak na veel jaren nog steeds voorziet van inspiratie. Laten we eens enkele grote namen van grote meesters langsgaan, die ons veel inspiratie voor het woonkamer inrichten kunnen opleveren.

Antoni Gaudí (1852-1926)

Van de hand van deze grootmeester zijn de Sagrada Familia, Casa Batlló en Casa Milà met hun organische architectuur de bekendste voorbeelden die ons verbazen over het magistrale sprookjesachtige spel met vorm, constructie, kleur en licht: hij was een onnavolgbaar talent die de natuur en de daarin voorkomende constructies als inspiratiebron gebruikte voor zijn ontwerpen.

Hendrik Petrus Berlage (1856-1934)

Met deze invloedrijke architect zette de overgang in van de, in die tijd gebruikelijke, neo-stijlen naar het rationalisme, waarbij de constructie niet meer achter ornamenten hoeft te worden verstopt, maar de schoonheid daarvan vol in beeld komt. De bekende Beurs van Berlage in Amsterdam is van zijn hand:

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969)

Vader van de moderne architectuur, zo kun je hem wel noemen. Op zijn zoektocht naar de essentie van de architectuur, bereikte hij zijn hoogtepunt bij een ontwerp met een enorme zuiverheid in verhoudingen en magistrale ruimtelijke beleving: het Barcelona Paviljoen van de wereldtentoonstelling van 1929: verder zonder commentaar, uit respect…

Interieur inspiratie voor een design loft:

 

Le Corbusier (Charles Édouard Jeanneret-Gris 1887-1965)

Waarschijnlijk een van de meest invloedrijke architecten: de idealistische en vooruitstrevende meester in constructies, door zijn experimenten met het destijds nieuwe gewapende beton, zijn zuivere verhoudingen in relatie tot (menselijke) maatvoering en in veel opzichten de grondlegger van het moderne bouwen, omdat hij als visionair stedenbouwkundige ver kwam in een standaardisatie van materiaalgebruik en maatvoering, waardoor gebouwen producten van een productenlijn begonnen te worden.

Maar hij kon ook sculpturale majestueuze vormgeving creëren zoals hierboven Chapelle Notre-Dame-du-Haut en hieronder het parlementsgebouw van Chandigarh in India:

Interieur inspiratie Le Corbusier - Lineale Rhenen (5)

 

 

 

 

 

Gerrit Rietveld (1888-1964)

Onze eerste beroemde moderne ‘Dutch-designer’, architect en meubelmaker van het bekende Rietveld-Schröder huis in Utrecht, zijn rood-blauwe stoel en de Z-stoel:

Richard Neutra (1892-1970)

Zijn bekende Kaufmann House: licht en ruimtelijk van uitzonderlijke kwaliteit.

 

Willem Dudok (1884-1974)

Neem zijn stadhuis in Hilversum uit 1931: de invloed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (zie hieronder) is onmiskenbaar! Zelf al ben je een uitmuntend architect: je moet toch ergens je inspiratie vandaan halen.

Hieronder een voorbeeld van exterieur en voor interieur inspiratie:

 

Frank Lloyd Wright (1867-1959)

Deze Amerikaanse architect heeft veel invloed gehad: ook op de architecten in Europa. Zijn werk laat zien dat hij in zijn loopbaan een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. In zijn eerste ontwerpen zijn de horizontalen met grote overstekken en daken met minimale hellingen kenmerkend. Hoofdzakelijk nog uitgevoerd in metselwerk met diverse structuren en stoere volumes.

 

Maar als gewapend beton toegepast kan worden, veranderen de besloten volumes snel in composities die de ruimte niet meer begrenzen en opsluiten, maar die een dialoog aangaan met de buitenruimte: zoals bij ‘Falling Waters’: het masterwork van het huis bij de waterval.

Of nog dynamischer: zoals bij Taliesin West, een sculptuur in de woestijn.

 

Oscar Niemeyer (1907-2012)

Vormgeven met beton: grootser en dynamischer dan Oscar Niemeyer dit heeft gedaan in Brasilia, kan haast niet:

Luis Barragán (1902-1988)

Kubistische composities met geweldige krachtig kleurgebruik: voor ons ook bruikbaar als inspiratiebron voor kleuren interieur design woonkamer.

Bekende hedendaagse architecten en kunstenaars voor interieur inspiratie

Van de nog steeds actieve architecten volgt hieronder nog wat werk ter inspiratie.

Arnaldo Pomodoro (1926)

Geweldige beeldhouwwerken in voornamelijk metaal. Het werk van deze Italiaanse kunstenaar bestaat uit overweldigende driedimensionale geometrische sculpturen vaak in brons met indrukwekkende detailleringen en verrassende contrasten.

Renzo Piano (1937)

De architect van de sculpturale constructies:

Interieur inspiratie Renzo Piano - Lineale Rhenen

Of weer heel geometrisch interieur design kantoor:

 

Ricardo Bofill (1939)

Interieur inspiratie: wonen en werken in een voormalige cementfabriek:

Interieur inspiratie Ricardo Bofill interieur design living - Lineale Rhenen (4)

Interieur design living

Zijn werk is theatraal en vaak streng symmetrisch, ja zelfs klassiek. Hij grijpt terug op de barok en de Griekse oudheid, hij gebruikt zelfs veel ornamenten, maar wel in hedendaagse materialen, zoals beton.

Rem Koolhaas (1944)

Van onze wereldberoemde OMA: de kunsthal in Rotterdam:

Interieur inspiratie Rem Koolhaas - Lineale Rhenen

Philippe Starck (1949)

En natuurlijk de alles-ontwerper van onze tijd: wat heeft hij nu niet vorm gegeven?

Tsja, nog meer interieur inspiratie?

We hebben het nog niet gehad over Zaha Hadid, Frank Gehry, Tom Dixon, Piet Hein Eek, Paola Navone, Patricia Urquiola, ….en zoveel andere inspirerende grote geesten, maar we moeten een keer stoppen.

Maak een afspraak!

Kom eens kijken in onze showroom om uit dat bezoek, samen met ons, uw inspiratie te halen voor uw nieuwe interieur! Wij horen en zien graag uw case en zullen u verrassen met een inspirerende en creatieve oplossing, waar u jaren van geniet!

 

Wilt u weten wat Linéale Rhenen voor u kunt betekenen? Lees dan ook Interieur ideeën, Binnenhuisarchitect, Interieurarchitect en Interieuradvies. Bent u overtuigd? Maak dan vrijblijvend een afspraak of bezoek de showroom in Rhenen.

Er zijn nog geen reacties.

Reactie toevoegen.

Uw reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.